Votează
Time Zone Clock
13:32:49  Athens
13:32:49  Budapest
13:32:49  Bucharest
13:32:49  Vienna
13:32:49  Prague
13:32:49  Rome
13:32:49  Brussels
13:32:49  London
13:32:49  Madrid
13:32:49  Lisbon
EU webcam
Țările membre UE
Caută

2017.10.12

Reforma sistemului TVA în Uniunea Europeană

Comisia Europeană a lansat pe 4 octombrie, cea mai importantă reformă a normelor UE în materie de TVA din ultimii 25 de ani. Restructurarea ar îmbunătăți și ar moderniza sistemul atât pentru autoritățile publice, cât și pentru companii, cele din urmă putând astfel valorifica toate beneficiile oferite de piața unică și concura mai bine pe piețele mondiale. Reforma propusă ar permite ca sistemul de TVA să devină mai robust și mai simplu de utilizat de către companii.

Conform comisarul pentru afaceri economice și financiare impozitare și vamă Pierre Moscovici: „La douăzeci și cinci de ani de la crearea pieței unice, companiile și consumatorii se confruntă în continuare cu 28 de regimuri diferite de TVA atunci când desfășoară activități transfrontaliere. Infractorii, și poate chiar teroriștii, profită de prea mult timp de aceste lacune, săvârșind fraude care cauzează pierderi de 50 de miliarde EUR pe an. Acest sistem anacronic bazat pe frontierele naționale trebuie înlocuit! Până în 2022, ar trebui ca statele membre să considere operațiunile transfrontaliere legate de TVA drept operațiuni naționale, în cadrul pieței noastre interne. Se preconizează că propunerea de astăzi va reduce fraudele transfrontaliere în domeniul TVA cu aproximativ 80%. În același timp, aceasta va ușura sarcinile întreprinderilor europene care desfășoară operațiuni transfrontaliere, reducând birocrația și simplificând procedurile legate de TVA. Pe scurt: este o veste bună pentru întreprinderi, pentru consumatori și pentru bugetele naționale și o veste proastă pentru evazioniști.”

Prin pachetul legislativ prezentat, Comisia propune modificarea fundamentală a sistemului de TVA actual, prin impozitarea vânzărilor de bunuri dintr-o țară a UE în alta la fel ca în cazul vânzărilor de bunuri în interiorul unui stat membru.

 

Un nou spațiu unic definitiv pentru TVA se bazează pe 4 principii fundamentale, așa-numite „pietre de temelie”:

  •  combaterea fraudei, prin perceperea TVA în cadrul comerțului transfrontalier între companii;;
  • un ghișeu unic, ce va permite întreprinderilor care efectuează vânzări transfrontaliere să își îndeplinească mai ușor obligațiile de plată a TVA-ului;
  • mai multă coerență prin trecerea la principiul „destinației”, conform căruia TVA finală este întotdeauna plătită în statul membru al consumatorului final și este percepută la cota aplicată de statul membru respectiv;
  • mai puțină birocrație, prin simplificarea normelor privind facturarea.
 
Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România, https://www.compta-facile.com
Calendar
Selectati o data
Găseşte-ne pe facebook
Centre ED
Link-uri utile
Nr. vizitatori
Tools services webmasters counters generators scripts tutorials free

© - Europe Direct Covasna, Europe Direct Sfântu Gheorghe 2011-2018 - All rights reserved